Over mij

Najaar 2018

Ik ben Peter van der Schans, predikant in de Protestantse kerk in Nederland, verbonden aan de Protestantse gemeente te IJsselstein.

Ik ben geboren (18 januari 1956) en getogen in Drongelen, op de boerderij Den Assem. Toen leidde mijn vader het gemengde bedrijf (landbouw en veeteelt) daar, nu doet mijn broer dat. Vanuit Drongelen ging ik naar het Atheneum aan het Willem van Oranje College in Waalwijk. Tijdens de zesde klas volgde ik ook (privé-) lessen Latijn en Grieks bij één van de docenten van deze school. Zij had vernomen van mijn wens om theologie te gaan studeren. En vond het leuk om mij te helpen bij de voorbereiding op het wegwerken van de achterstand Latijn en Grieks. Ik kon direct aan het tweede jaar van de vooropleiding beginnen.

Zodoende kon ik in 1975 aan de studie theologie beginnen. Ik koos voor de Theologische faculteit aan de Rijksuniversiteit te Utrecht. En werd lid van het Theologisch-litterarisch studentengezelschap Excelsior Deo Iuvante. Naast de studie werkte ik aanvankelijk als student- assistent bij de vakgroep Systematische en Praktische Theologie. Later werd ik vicaris in de wijkgemeente van de Nieuwe Kerk (Wittevrouwen) en de Willem de Zwijgerkerk (Tuindorp) te Utrecht.

Ik kwam in 1985 klaar met de kerkelijke opleiding vanwege de Nederlandse Hervormde Kerk. Op 19 mei 1985 werd ik predikant in de Hervormde gemeente te Vleuten en De Haar.

Torenpleinkerk Vleuten
Torenpleinkerk Vleuten, van buiten
Vleuten: Torenpleinkerk, van binnen en na de fusie

Op 15 mei 1994 werd ik bevestigd tot predikant van de Hervormde deelgemeente De Burchtkapel te IJsselstein. In 2007 ging deze gemeente een fusie aan met de Gereformeerde Kerk De Poort. De nieuwe naam werd toen Protestantse gemeente te IJsselstein.

Ons kerkgebouw De Burchtkapel werd verkocht aan een projectontwikkelaar / aannemer. Na de sloop staat er op die plek nu een appartementengebouw, Burchtstaete.

De Burchtkapel van binnen, zonder het front met orgelpijpen

Ook De Poort werd grotendeels gesloopt en op die plek verrees de Ontmoetingskerk. Deze kerk werd in 2006 geopend en in gebruik genomen. Inmiddels is die kerk ons thuis geworden. En genieten we van een prachtige kerk, vooral van binnen.

Kerkzaal Ontmoetingskerk
De kerkzaal van de Ontmoetingskerk vanaf 2006
20160329_195218
Het interieur van de kerk na plaatsing van het pijporgel op 27 september 2013

Ik ben getrouwd met Martha Verstoep, p.t. predikant van de Protestantse gemeente te Montfoort. We hebben samen zes kinderen gekregen: Mattanja (1985), Michael (1987), Talitha (1989*†), Joram (1991), Joël (1993) en Jiska (1996).

Ik ben op 18 augustus 2022 met emeritaat gegaan.

15 thoughts on “Over mij

 1. Mooi om te zien hoe jij deze moderne weg ingeslagen bent.
  Te zien aan de reacties stellen diverse mensen het zeer op prijs om jou blogs te lezen!

  Om je naast heel veel veren ook een tip te geven bij deze:

  Tip: probeer ook is Twitter 😉

  Succes met bloggen!

  gr. Michael

  1. Ik vind een brief van M.W. van der Schans uit 1949, gericht aan mijn ouders.
   Mijn zus is bevriend met de weduwe van Peter van der Schans in Well. Ik ben geboren in de Burgemeester van der Schansstraat

 2. Dag Peter,

  Mag ik je lastig vallen met een seculiere vraag?
  Ik ben bezig aan een boek over 200 jaar Ned. sportpaardenfokkerij. Daarbij stuit ik op Marius Willem van der Schans, net als jij geboren op de Assem (vandaar dit mailtje) getrouwd in 1912 met Jenneke van Eeten en tot ca. 1961 boer op de Peternella-Hoeve in Bovenkerk/Legmeerpolder (bij Amstelveen). Hij was, denk ik, een broer van jouw grootvader (?) en ik wil graag wat meer over hem weten. Ook vraag ik mij af wat in verband met de Assem de koppeling tussen de namen Van der Schans en Oerlemans betekent. Kan/wil jij mij helpen of weet jij iemand die dat kan/wil?

  Bij voorbaat dank,
  Henk Bouwman
  Zomervreugdweg 7
  7251 NX Vorden

 3. Lees en zie nu voor ’t eerst deze leuke informatie blog. Als oud IJsselsteiner en zoon van organist Jan Boer en Mina Boer-Louwerse …vindt ik dit maar wat mooi !! Waar ik naar op zoek ben, is de merknaan v/h orgel waar toen mijn vader (met zeer veel plezier) op speelde. Kan iemand mij hierbij het antwoord geven ..?

  1. Dag Henk! Leuk dat je zo reageert! Ik moet dat nagaan. Bovendien: Bedoel je het orgel van De Burchtkapel? Of dat van De Poort? Ik weet het van beide trouwens niet uit mijn hoofd. Maar ik zal er proberen achter te komen. Wat ik al wel kan zeggen: Het orgel van De Burchtkapel bestaat, dacht ik, niet meer. Toen we deze kerk verlieten is het opgeruimd. Dat van De Poort is geschonken aan Verpleeghuis Isselwaerde. Dat gebeurde toen er een ‘echt’ pijporgel in de nieuwe gezamenlijke kerk kwam. Dat zie je nog niet terug op de foto. Ik moet dat nog actualiseren.

   Groet!

 4. Beste en gewaardeerde Ds. Peter …
  Inmiddels is het me weer te binnengeschoten .. namelijk in de Burchtkapel stond een heus en prachtig (elektronisch weliswaar) ” Heiliger orgel” .. wat door mijn vader en jullie orgelpianeur een aanzienlijke verbetering was dan wat in de “Poort” aanwezig was namelijk een “Johannes Orgel” wat ook wel een Gehannes orgel was gezien de vele opeenstapeling van klachten en problemen. Plus daarbij dat het orgel in de Burchtkapel realistischer en dichterbij het originele Pijporgel kwam. Even hiervan losstaand merk en zeg ik dat beide ouders zeer gesteld waren op je en ook een fijne band hadden met je. Oké .. nu niet naast de schoenen lopen meteen want deze Schoenmaker lapt deze schoenen dus niet (meer) Mvg, en veel zegeningen ..

  1. Dag Henk,

   ik heb gisteravond Arie Metaal gesproken. Hij is één van onze organisten. En was er , dacht ik, ook al in de tijd van je vader. Arie speelde meestal in De Poort. Volgens Arie was het orgel van De Poort een Eminent. Het merk van dat van de Burchtkapel klopt! Ik hoorde van de kenners van orgels dat het Burchtkapel orgel inderdaad ‘beter’ was. Al waren de orgelpijpen in de kerk op het balkon volslagen nep en nutteloos voor het geluid. Maar het was praktischer om dat van De Poort mee te verhuizen naar de Pauluskerk waar we tijdeliik zaten en later naar de Ontmoetingskerk.

   Dank voor je goede woorden verder. Ik herinner hen nog goed. En ook hoe ik bij zijn uitvaart betrokken was.
   Alle goeds!

 5. Hallo Peter, Wellicht ken je mij nog. Ik heet Michiel van Diggelen en kom uit Genderen. Ik zat ook op het ‘Willem’, een klas lager dan jij. Je schrijft dat je Latijn en Grieks kreeg van een docent. Was dat mevrouw Esselink? Heb hele goede herinneringen aan haar. Verder is het leuk te zeggen dat ik getrouwd ben met Feddien van Tuinen, die op de lagere school en op het Corderius bevriend was met je vrouw Martha Verstoep. Toevallig, vind je ook niet. Ook is het leuk te melden dat ik in april van dit jaar een historische roman publiceer over ds. Hendrik Peter Scholte, jou zeker wel bekend. Hartelijke groet,
  Michiel van Diggelen

  1. Zeker, Michiel! En ik heb je ook wel eens langs zien komen op het web. Leuk! Ik heb Martha even gevraagd, en ze kende Feddien inderdaad.
   Die docente was inderdaad mevr. Esselink. Ik ben heel wat keren bij haar in Rosmalen geweest met mijn Latijnse en Griekse boeken. Ze heeft me ideaal klaar gestoomd voor het tweede jaar van de vooropleiding die ik moest doen van die twee vakken. Ja, die Scholte is ook bekend. Mag ook wel bij een dominee, niet ;-)? Benieuwd hoe je dat allemaal verwerkt in een roman!
   Hartelijke groet, Peter

 6. Hallo Peter, Doe de hartelijke groeten aan Martha van mijn vrouw Feddien, De roman is inderdaad twee jaar geleden verschenen en gepresenteerd bij Broese in Utrecht. Ik dacht vroeger altijd dat jij bioloog zou worden, omdat jij geregeld spullen (kikkerdril o.a.) voor Mosterd, onze docent biologie meenam.Je denkt nog niet aan een emeritaat?

  Hartelijke groet, Michiel

  1. De groeten gedaan.
   Nee, geen biologie. Ik was een Atheneum B man, maar vakken als scheikunde en natuurkunde gingen me slecht af. Scheikunde was zelfs onvoldoende op de examenlijst. Lag, zeg ik altijd, ook aan de docent De Kwaadsteniet. Mosterd was een goede docent die het ook leuk bracht. En als je op een boerderij opgroeit is er altijd wel iets om mee te nemen.
   Ik denk wel aan emeritaat, maar kan nog niet gaan. Zeven jaar geleden kochten we en eigen huis. Het is dan wel fijn om het maximumpensioen te hebben. IK heb nog twee jaar daarvoor te gaan. Hoop, dat ik gezond genoeg blijf.

   Hartelijke groeten, Peter

Geef een reactie